Retrospective project Greenify

Betrokken

In deze sprint heeft het team gekeken naar en rekening gehouden met actuele technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Het team is in staat bewustwording bij een specifieke doelgroep tot stand te brengen.

We zijn tijdens het project altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die bij kunnen dragen aan ons project. Zoals een artikel over vintage kleren. In de artikel wordt beschreven dat vintage kleren nu “hot” is onder studenten. Dit is iets wat we in de toekomst kunnen toevoegen aan de app. Een categorie voor tweedehands kleding. Vintage artikel

Tijdens de eindmarkt hebben we als feedback gekregen, dat we bedrijven niet alleen op makkelijk, groen en voor studenten moeten screenen, maar ook moeten proberen de echte doel van het bedrijf te  achterhalen. Sommige bedrijven claimen voor een groen toekomst te zijn, maar blijken achteraf alleen data van de gebruikers te willen. Dus we moeten kijken of de bedrijven die we toevoegen transparant zijn over hun doelen. Technologische ontwikkelingen zijn dus dat bedrijven steeds meer data over ons kunnen opslaan en te weten kunnen komen en dat ze daar veel geld mee kunnen verdienen. Soms is bij hen dus niet het doel ‘duurzaam zijn’, maar eerder geld verdienen. Eindmarkt feedback

Een andere technologische ontwikkeling is dat het mobiel gebruik de laatste jaren alleen maar gestegen (Onderzoek telefoongebruik – Gestegen telefoongebruik) is en daar hebben we onze keuze op gemaakt om de website vooral voor mobiel te maken. We wilden er geen app van maken omdat veel studenten in ons interview zeiden dat ze liever niet alweer een app wilde downloaden. Er zijn al zoveel apps en het kost allemaal weer geheugen. Interviews studenten

Een maatschappelijke verandering is dat studenten ook meer groen willen gaan leven en dus ook steeds meer meedoen aan duurzame initiatieven. En er zijn ook steeds meer groene initiatieven, ook voor en door studenten. Maar nu moeten we het alleen nog bekend maken zodat het bij iedereen terecht komt en dat ze er achter komen dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om groen te leven. Studenten hebben het zelf altijd al druk en hebben niet echt zin of tijd om nog daarnaast naar groene initiatieven te zoeken, zelfs al zouden ze best groener willen leven. Er is ook zoveel keuze en de initiatieven zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Daarom willen we het makkelijk maken voor studenten.

Ondernemen

In deze sprint hebben teamleden elkaar (individueel en in teamverband) van feedback voorzien zodat er persoonlijke ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Het team is in staat stakeholders te overtuigen.

In de tweede deel van de project zijn we veel serieuzer aan de slag gegaan. We zijn daarom ook veel vaker feedbackmomenten gaan houden voor de team. Elke les doen we een stand-ups moment om te delen waar we mee bezig zijn en wat we die dag gaan doen.

We hebben een aantal keer elkaar van feedback voorzien op feedback momenten, daily standups en retrospectives. De feedback voor Adriaan en Amy was dat ze meer hun mening konden gaan zeggen en de feedback voor Joey en Marleen was dat ze juist meer moesten gaan vragen naar de mening van hen en Joey dat hij meer moest fact checken in plaats van zijn mening als feit neerzetten en minder alleen maar praten en meer luisteren.Feedback moment voorbeeld

Hier hebben we veel van geleerd en we hebben geprobeerd ons gedrag erop aan te passen. Er zijn geen hele grote veranderingen geweest, maar we voelde wel dat we er allemaal mee bezig waren om eraan te werken. Joey heeft meer geluisterd naar anderen, Marleen meer gevraagd aan anderen wat ze er van vonden, en Amy en Adriaan hebben geprobeerd om meer naar voren te komen in ons project en de gesprekken.

We hebben geprobeerd stakeholders (bedrijven) te overtuigen door te mailen en ons idee voor te leggen. Dit werkte niet heel goed omdat ze het ontwerp en het idee niet professioneel genoeg vonden en niet goed genoeg uitgewerkt. We hebben wel feedback gehad. Op de eindmarkt is het wel gelukt om een bedrijf te overtuigen. De meneer van blijstroom/duurzaamrotterdam.nl vond ons ontwerp interessant en wilde het misschien gebruiken voor Duurzaam Rotterdam. Hij vertelde dat Duurzaam Rotterdam een klein project van een middagje was geweest en er verder niet echt aandacht meer voor was geweest en dus ook geen updates. Hij vroeg ons of we hem nog wilde mailen na het project, om te kijken of we het misschien voor hem konden gaan opzetten en onderhouden.

De eindpitch is ook goed gegaan en heeft mensen naar ons project gehaald tijdens de eindmarkt. Helaas moest de wethouder weg, want hij was de persoon waarop we gefocust hadden.

Pitch en eindmarkt

Ontwerpen

In deze sprint heeft het team eerdere ideeën herzien (kill your darlings) en nieuwe ideeën ontwikkeld. Het team is in staat stakeholders bij iteraties te betrekken.

We hebben volgens de agile methode gewerkt en zijn bij elke iteratie teruggegaan naar de gebruikers. We wouden een app/website maken die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is voor ons doelgroep.

We hebben vaak onze oude ideeën of delen van ideeën uit het raam gegooid en vervangen door nieuwe dingen. Afgewezen project regenpijp – Naam verandering Zo hebben we in het begin hele concepten van andere ideeën weggegooid en later veel ontwerpen en onderdelen van Greenify vernieuwd, vervangen of weggedaan. We waren bijvoorbeeld gestart met alleen twee categoriën: ‘eten’ (voor restaurants) en ‘vervoer’, maar we hebben daar later nog de derde categorie ‘winkels’ aan toegevoegd. Dit voor spullen, kleding en supermarkten. Ook hebben we meerdere oude wireframe ontwerpen weggedaan. En het idee van ‘goedkoop duurzaam’ omgegooid naar het idee van ‘makkelijk duurzaam’.

We hebben veel gebrainstormd en brainstormtechnieken gebruikt. Zo hebben we veel ideeën opgeschreven in het begin, ook dingen die onmogelijk waren om uit te voeren. We hebben er veel over gelezen en desk-research naar gedaan. Later hebben we interviews gedaan om te onderzoeken wat mensen van onze concepten vonden.

We hebben bedrijven gemaild voor feedback en we hebben ook op de eindmarkt nog veel feedback gekregen. Deze ging vooral over het verdienmodel en hoe je mensen op je website wil krijgen/houden. Daar hadden we nog niet zo’n sterke onderbouwing en dat is zeker nog iets om te verbeteren. feedback stakeholders

Onderzoeken

In deze sprint heeft het team interviews, observaties, experimenten of andere studies uitgevoerd om de oplossing te verbeteren. Het team is in staat conclusies te trekken en aanbevelingen te doen.

Bij ons concept hebben we veel interviews gedaan. Daaruit hebben we veel informatie gehaald over studenten en wat voor apps ze gebruiken of zouden gebruiken, waar ze wonen en of ze van duurzaam houden. We hebben veel testen gedaan. Wireframes laten zien en gebruiken door studenten en daar hebben we veel feedback op gekregen. In het begin waren we niet erg aan het bevestigen of onze aannames klopten maar dat hebben we later juist heel veel gedaan, door de feedback die we kregen. We kunnen er niet zomaar van uit gaan dat mensen het mooi vinden of zouden gaan gebruiken of dat ze groen willen zijn of geld willen besparen. Interviews – Feedback wireframes – Feedback wireframes 3

Wij komen tot de conclusie dat er veel initiatieven zijn in Rotterdam, maar dat veel mensen niet weten dat ze bestaan en niet weten hoe makkelijk het kan zijn om ze te gebruiken. Dus wij zoeken naar de makkelijkste duurzame initiatieven voor studenten. Dat zijn de initiatieven die wij aanbevelen om te gebruiken. Initiatieven in ons concept

Pitch en eindmarkt

Het einde van het TLE project is in zicht. De laatste puntjes op de i zijn nog gezet. We gaan vandaag laten zien wat we in het laatste half jaar in elkaar hebben geknald. Een goede strakke pitch is hiervoor belangrijk om mensen te overtuigen wat een goede bijdragen we kunnen leveren aan Rotterdam in het thema duurzaamheid.

Het laatste halfjaar hebben we een super grote vooruitgang geboekt als team en hier zijn we trots op. Dit mede door de eerste peer-review waarin te horen hebben gekregen hoe we beter aan de slag kunnen gaan, dit hebben we meegenomen en direct uitgevoerd, dit bleek een super goede doorbraak te zijn en zijn we als team keihard gegroeid.

Pitch

De pitch is super goed gegaan en we hadden ook het idee dat ons concept goed heb overgedragen aan ons publiek, in de hoop dat wellicht iemand geïnteresseerd is in ons product. Hieronder de link naar de pitch om terug te kijken hoe het gegaan is.

https://youtu.be/qIxN3HVj1t4  Joeys pitch over Greenify

Helaas was de wethouder net vertrokken, voordat onze pitch was begonnen. We hebben een mail gestuurd naar de wethouder om hem te laten zien, dat hij een echte Rotterdamse pitch heeft gemist. Nu alleen nog afwachten op zijn reactie.

Eindmarkt

De eindmarkt had een gezellige sfeer, met een leuke borrel erbij. Zo nu en dan kwam er iemand langs voor meer informatie over ons project. Uit een aantal gesprekken is ook gebleken, dat we over sommige dingen eigenlijk niet goed hadden nagedacht ( dit is een belangrijke les voor het volgende project ).

Een lichtpunt was er ook! er kwam iemand van duurzaamrotterdam.nl die zeer geïnteresseerd was in ons project. Zelf hadden ze ongeveer het zelfde concept, maar dat ze weinig tijd hadden om dat te onderhouden. Hij vond het ontwerp van Greenify zeer verzorgd en modern. Een aanbod voor een baan en samenwerking (AANBOD) is hieruit voorgekomen, we hebben nu een bedenktijd, om na te gaan wat we met dit aanbod willen doen. Super tof!

Artikel vintage Presentatie en afmaken website

2ehands

We dachten dat studenten misschien niet van tweedehands spullen zouden houden maar het lijken juist studenten die het leuk vinden om naar vintage winkels te gaan. Dus het lijkt een goed idee om ook die winkels mee te nemen in ons groene portaal

Presentatie

Oefenronde van de presentaties zijn geweest en de feedback was op zich positief, wel nog een paar kleine aanpassingen. We gaan laten zien dat er veel initiatieven zijn voor Rotterdammers en ook benadrukken dat het het vinden van groene initiatieven makkelijker maakt. Ook gaan we de website zelf pas aan het einde laten zien ipv als tweede slide.

Website

We moeten nog de laatste puntjes op de i zetten. We hebben alle componenten in vue gemaakt en de layout is klaar. De pagina’s moeten alleen nog goed afgesteld worden qua waar alles moet en hoe het past en het dynamisch maken van de informatie.

Verkoop model Greenify

Na het vaker besproken te hebben binnen de groep, zijn we gegaan voor een pay-per-click model. Omdat de app onze gebruikers, doorstuurt naar andere apps/websites is dit de best passende model. Dit is ook een risicovrije model voor de initiatieven op de platform. Als Greenify geen bezoekers doorstuurt dan hoeft de initiatief niks te betalen. Aan de andere kant als Greenify wel veel gebruikers doorstuurt, dan hebben zij meer klanten en hoeven ze maar een heel klein gedeelte af te staan aan ons.

Hoe werkt het?

Wij als Greenify krijgen elke keer betaald als er een gebruiker wordt doorgestuurd naar een initatief op ons platform. Daarnaast kunnen de initiatieven die op de app worden gepromote ook meer betalen om boven aan de lijst te staan. Er is ook de mogelijkheid om meer geld te vragen als een gebruiker ook echt gebruik maakt van een app. Dit is wat moeilijker, omdat je dan tools nodig hebt om de gebruiker te “tracken”, nadat zij zijn doorgestuurd. 

Ons compleet model is een combinatie van meerdere website modellen.

Leads generatiemodel

Wij proberen meer klanten te creëren voor de initiatieven die in de app. Hiermee verhogen we de bezoekers naar hen app/website en zorgen dat meer mensen hen  diensten gaan gebruiken.

Uitgeefmodel

We proberen zoveel mogelijk gebruikers door te sturen en hiermee dus zoveel mogelijk clicks te genereren. Waardoor de initatieven meer klanten krijgen en wij geld kunnen verdienen door de clicks.

Informatie- en servicemodel

geld verdienen is belangrijk, maar ons doel is uiteindelijk de makkelijkste oplossing te bieden voor onze gebruikers. Wij informeren hen en geven inzicht in de initiatieven op de platform. Daarnaast kunnen de gebruikers zelf ook reviews achter laten, die andere gebruikers weer kunnen gebruiken bij het maken van hen keuzes.

 

Bespreking ontwerp en hoe we het gaan bouwen

Aanmelden met facebook of google bij registreren en aanmelden.

Achtergrond kleur van blauw naar groen veranderen.

We gaan alle onderdelen opschrijven, per component en dan alle componenten over de teamleden verdelen.

We gaan de wireframes nog naar bedrijven sturen, kijken wat ze er van vinden.

Style guide maken.

Mooie presentatie maken.

 

Installeren en opzetten project

We hebben een project opgezet met Vue. Die staat op github en die hebben we nu allemaal op onze eigen computer gezet. We hebben afgesproken om in branches te gaan werken aan je eigen onderdeel en je vernoemt die branch ook naar het onderdeel waar je aan werkt.

Sprint review

Betrokken In deze sprint heeft het team gekeken naar en rekening gehouden met actuele technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Het team is in staat bewustwording bij een specifieke doelgroep tot stand te brengen.

-api’s -> voor boeken en landkaart

– studenten groener leven

– bewustwording komt pas bij gebruiken van de app

“Sprint review” verder lezen