Walvisjacht

Walvisjacht  wordt gedaan voor het vlees, olie en wetenschappelijk onderzoek.  De eerste walvisjacht werd voor het eerst gedaan rond 3000 v. Chr.

Er zijn momenteel 1.7 miljoen walvissen in de wereld. Walvissen zijn belangrijk Veel bevolkingsgroepen die aan de kust wonen hebben aan walvissenjacht gedaan.

Vanaf 1904 tot 1987 zijn er jaarlijks 16.000 walvissen vermoord. Om die reden is in 1986 de International Whaling Commission (IWC) commerciele opgericht om walvisjacht te verbieden en dus de walvissen te beschermen. Sinds het invoeren van de wet 25.000 walvissen legaal vermoord voor wetenschappelijk onderzoek. En ondanks dit grote getal, zijn er bijna geen wetenschappelijke bronnen uitgebracht over de wetenschappelijke onderzoeken.

Deze twee vormen van jacht zijn niet verboden met de komst van het moratorium:

  • De jacht op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden
  • Aboriginal subsistence whaling: de traditionele jacht door volkeren als de Inuit, waarbij de mensen afhankelijk van de walvisvaart zijn om te overleven

Ondanks dit verbod op walvisjacht en het verkopen van walvisproducten, vermoorden de meeste landen als Japan, Noorwegen en IJsland vermoorden elk jaar gemiddeld 1720 walvissen en blijven doorgaan met het doorverkopen van de walvisproducten.

Dat er 50.000 walvissen vermoord zijn sinds het verbod komt omdat sommige landen op een bepaalde manier weer op walvisjacht mochten. Het IWC heeft Noorwegen toestemming gegeven voor het jagen door een bezwaar op het verbod. IJsland zegt dat zij recht heeft op het verbreken van de wet omdat zij het IWC in 1992 verlaten heeft maar recht heeft om 10 jaar zich opnieuw aan te sluiten. Dit komt omdat het verbod pas geld als de overheid van een land hier akkoord mee is gegaan. IJsland, Noorwegen, Groenland en de Faroer eilanden.
Walvissen leggen niet alleen grote afstanden af, ze voeden zich ook op grote diepte en ontlasten zich aan de oppervlakte. Zo brengen ze belangrijke voedingsstoffen, zoals fosfor, terug aan de oppervlakte. Andere dieren zoals vissen en zeevogels transporteren de nutriënten diep landinwaarts. Fosfor is een sleutelelement in meststoffen.

Dit is de infographic. Gemaakt door Maarten van Asperen.

Auteur: Sem Geuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *