De juiste kleurcombinatie

Hoe vind je de juiste kleurcombinatie?

Kleur kan helpen een stemming en informatie over te brengen.

  1. Use photographs as a starting point.
  2. Get a wide range of colors. 
  3. Start with a lot of colors, then pare down.
  4. When in doubt, look to nature.
  5. Make palettes now, make art later. 

bron: Liz Kohler-Brown

Het kleurgebruik ondersteunt het karakter van het ontwerp

  • Gebruik het kleurpalet zoals in de styleguide is aangegeven als die beschikbaar is.
  • Onderzoek het gebruik van kleur zodat de kleurgebruik het karakter van het product ondersteunt. Onderzoek de kleurassociaties bij het product (stijlanalyse).
  • Pas het palet aan aan het doel en de doelgroep van het ontwerp. Benoem dit doel. Test!
  • Gebruik kleurcontrast om het gewenste effect te bereiken (warm-koud, licht-donker, complementair contrast).
  • In een zwart-wit weergave van het ontwerp moet het contrast de stijl nog steeds ondersteunen. Kijk door je oogharen.
  • Maak onderzoekschetsen om de kleurcombinaties te onderzoeken (bijvoorbeeld in een moodboard of in een stijlstudie).

https://studiodumbar.com/work/dutch-police

Eenheid in variatie zorgt voor herkenbaarheid

  • Aandacht door middel van kleur. Maak gebruik van een hoofdkleur (dominant), een ondersteunende kleur en een accentkleur. 
  • Gebruik kleur als een ordenend principe. Let er op dat je voldoende kleuren hebt om de structuur te ondersteunen. Denk ook aan een eventuele uitbreiding van het ontwerp. Om te groeperen gebruik je verschil in kleur (hue), bij weergave van hiërarchie is verschil in kleurverzadiging geschikt (saturation). 
  • Zorg voor voldoende contrast tussen kleuren onderling (hue). In een zwart-wit weergave van het ontwerp moet het contrast de stijl nog steeds ondersteunen. Kijk door je oogharen. Tip! Houd rekening met kleurenblindheid. Kies daarvoor een voldoende licht-donker contrast. Volg hiervoor de aanbevelingen in de kleurcontrastverhouding. Tip Kijk door je oogharen om het contrast te controleren.

https://appadvice.com/app/clear-todos/493136154

Het kleurgebruik communiceert de betekenis van het ontwerp

  • TIP! Maak een moodboard of stijlstudie om je kleurpalet te bepalen. Denk aan de gevoelswaarde die de kleuren en kleurcombinaties oproepen, test dit met de doelgroep.De juiste sfeer: Zoek kleuren die het product het best vertegenwoordigen en die het meest aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Denk aan de sfeer die het product moet uitstralen.
  • Verwijs naar het kleurenwiel om ervoor te zorgen dat je de juiste kleurharmonieën kiest. Doe onderzoek naar de betekenis en de emotionele waarde van kleur(combinaties) en test je keuzes door je onderzoekschetsen te bespreken. 
  • Tip! Beoordeel de kleurkeuze op het medium waar het op gebruikt wordt.

https://color-of-the-year.com/

Breng het kleurontwerp terug tot de essentie

  • Gebruik kleurcontrast om het gewenste effect te bereiken (warm-koud, licht-donker, complementair contrast).
  • Zorg dat elke kleur die je in het ontwerp gebruikt een functie heeft en niet slechts decoratie is.
  • Probeer met een minimum aan verschillende kleuren het ontwerp te maken. Let op voldoende contrast tussen de kleuren.
  • Onderzoek het gebruik van kleur in schetsen. Je kunt in een later stadium van het ontwerp ook A/B tests doen om je kleurkeuze te verantwoorden.
  • Tip De functie van het product kan er ook uit bestaan dat het amuseert, vermaakt, verrijkt, inspireert of
    de identiteit versterkt van de gebruiker. Essentieel kleurgebruik hoeft niet sober te zijn.

Sportbedrijf Rotterdam Ontwerp In10

Oefening: Passende kleurcombinatie

Maak een passend kleurcombinatie voor de waarden van je merk. Of oefen met volgende waarden: “Vivid en Retro”, “Sophisticated en Calm”, “Natural Elegance” (zie voorbeeld: 50 Beautiful color combinations)

Oefening: Kleurenassociaties

Docent deelt 11 kleuren uit: kleurenvel.pdf. Let op: niet dezelfde kleur aan een tafel.
Schrijf eerst je eigen associaties op en vraag dan anderen aan je tafel waar ze aan denken en wat ze voelen als ze de kleur zien. Er volgen slides met de kleuren: Studenten met dezelfde kleur staan voor de klas en presenteren ieder zijn kleuronderzoek en vullen elkaar aan. [30 min.]

Opdracht: Kleurentweeluik

Een tweetal beelden die samen een tegenstelling vormen. In beide beelden overheerst dezelfde kleur. Het kleurentweeluik communiceert via je gevoel en niet via de ratio. Leerdoelen: Begrijpen dat kleur verschillende emoties kan verbeelden. Een werkstuk maken dat qua thema en vormgeving  consistent is.

01 – Tegenstelling kiezen & Passende foto’s zoeken. Tegenstelling kiezen & passende foto’s zoeken. Kies uit de verzamelde foto’s drie duo’s die volgens jou het beste werken voor een tweeluik.Tip! Zie lijst met fotografen. Let op: het foto moet groot genoeg zijn voor uitprinten op A4. [15 min.]

02 – Pas de geselecteerde afbeeldingen aan zodat ze op een A4 passen. Uitsnede maken: Crop Tool > Crop Overlay Grid. Tip! Terwijl je de afbeelding bijsnijd,de shift ingedrukt houden. Bewerk de beelden zodat ze een samenhorend tweeluik vormen: Color-tinted look (1. Adjustment > Black & White, 2. Tint option > Tint swatch) of Duotone (1. Image > Mode > Grayscale, 2. Image > Mode > Duotone). [30 min.]

03 – De juiste font zoeken (zie link op deze site)

04 – Veel variaties maken (Tekst op foto). Plaats de tekst op de foto. Probeer verschillende composities uit en bewaar deze (blauwzakelijk_v1.jpg, blauwzakelijk_v2.jpg). Vorm, compositie, typografie en kleurcontrasten ondersteunen samen optimaal de boodschap. [30 min.]

05 – Expositie en feedback. Kies het beste tweeluik, print het uit (twee keer A4 of naast elkaar op een A3) en hang op de muur. Bekijk het werkstuk van een afstand: Wat kan nog beter? Wat is goed gelukt? Loop rond en bekijk alle anderen werkstukken. Vraag en geef feedback.

Bronnen:

Print Friendly, PDF & Email