Je vraagt je misschien af wat Python eigenlijk is en daarin ben je niet de enige, want dat is een van de meest gestelde vragen aan het begin van deze cursus. Daarom nu een eerste poging tot een antwoord. Je zal zien dat je komende weken al heel snel zelf een beter en dieper beeld zal krijgen van de mogelijkheden die Python je kan bieden.

Officieel is Python met een moeilijke term te omschrijven als een “Interpreted, interactive, object-oriented programming language”. Een hele mond vol, maar wat betekent dit eigenlijk?

De code die je schrijft wordt door de computer gelezen en vervolgens omgezet in machinetaal die een computer kan begrijpen en kan verwerken.

Daarnaast kan Python interactief gebruikt worden op de zogenaamde ‘command-line’

Tot slot stelt Python je in staat om een object georienteerde programmeerstijl gebruiken

Kortom, python is een multifunctionele programmeertaal die breed inzetbaar is en, wellicht nog belangrijker, een lage drempel heeft om het te leren.

Funfact is dat Python wereldwijd gebruikt wordt en ontwikkeld is door de nederlander Guido van Rossum. Als het goed is heb je hierover informatie gekregen in de zomervakantie mails. Mocht je die gemist hebben dan is dezelfde informatie alsnog beschikbaar op de LMS.

Waar en in welke situaties kan je Python eigenlijk toepassen?

– Bij google gaan ze uit van de volgende regel: “Python where we can, C++ where we must”
– Bij netflix en spotify gebruiken ze Python bijvoorbeeld voor de analyse van alle gebruikers data op de servers.
– Bij Reddit, toch de 4e grootste website van de verenigde staten en de 7e grootste website in de wereld met 80 miljard pageviws per jaar, hebben ze zelfs de hele site ontwikkeld op basis van Python.
– In de cybersecurity wordt python erg veel toegepast bij het uitvoeren van penetration tests, zgn pen-tests
– Tot slot vind je python vaak terug bij allerlei vormen van big data, artificial intelligence en afgeleiden daarvan.

Maar de belangrijkste vraag is toch wat jij zelf met Python kan, daarom hier een kort overzicht:

Als je in de hoek van service management zit dan praat je over pentesten in het kader van cybersecurity, geautomatiseerd switches configureren of bijvoorbeeld logs verzamelen van servers, evices of applicaties en hieruit automatisch excelrapportages genereren.

Als je in de hoek zit van IOT dan praat je meer over rapid protoyping met behulp van een raspberry Pi of denk aan communicatie met sensoren via de cloud. Ook het snel genereren van een grafische weergave van sensor data of het berekenen van trends behoort tot de mogelijkheden.

In de hoek van softwaredevelopment moet je bijvoorbeeld denken aan backend voor websites of rapid prototyping, maar uiteraard ook games development

In de hoek van data kan je denken aan het ophalen, opschonen of aanpassen van datasets. Het berekenen van trends en correlaties of het automatisch analyseren van grote databestanden

Maar ook jij als persoon kan gebruik maken van Python, denk hierbij aan je eigen custom made tools voor het automatiseren van je huis, of het automatiseren van taken op je computer om je werk efficienter te maken of denk aan een verzameling Artikelen die je ooit wilde lezen, maar nu wilt omzetten in gesproken tekst zodat je er naar kan luisteren. Tot slot zou je ook je spotify playlist automatisch kunnen laten updaten. De sky is wat dat betreft echt de limit

Hoe beginnen we dan met Python?

We starten met de installatie van het programma zelf. De software kan je downloaden via de site www.python.org. Download hier de laatste versie van Python.

Python is cross-platform software wat betekent dat je het ook op mac en linux systemen kan installeren. We gaan er vanuit dat je de software voor de eerste les heb gedownload en geïnstalleerd hebt volgens de instructies van je eigen platform.

Als python is geinstalleerd op je systeem dan kunnen we de REPL gaan gebruiken.. REPL staat voor: “Read, Evaluate, Print, Loop”. Dat betekent dat je interactief met python aan de gang kan en hiermee starten we gelijk in je eerste les.

type hieronder en druk op Run

print("Hello, World!")

Tot zover deze eerste les. We zien elkaar snel in het klaslokaal en dan gaan we met Python aan de slag, tot dan!