Turing X: AI

Deze avond ben ik naar een zeer interessant seminar geweest op de Erasmus Universiteit Rotterdam: Turing X. Het seminar werd gehouden door Jesse van Leth, een AI-specialist van Microsoft, Mando Rotman, een senior-manager consultant cognitive & analyrics van IBM en Madli Uutma, een data scientist consultant van IBM. Er waren ook diverse leden van de Turing Society, die ons (voordat het seminar begon) vertelden over de activiteten en bootcamps die ze op de campus organiseren. Zo geven ze in februari een bootcamp AI, waarin je leert hoe AI in elkaar steekt en zelf met Python aan de slag gaat om AI te ontwikkelen in teams. Dat lijkt me super interessant, maar het overlapt helaas met mijn schooluren. Ik ga het in deze post alleen hebben over het AI gedeelte van Microsoft.

Het seminar werd ingeleid door Jesse, die ons vertelde over wat AI precies inhoud en hoe vaag de term eigenlijk is. Het is zo’n enorm breed gebied, maar de term AI wordt je alle kanten in het gezicht gegooid. Hij had een mooie slide die goed de aspecten van AI uitlegde en wat precies onderdeel is van wat [foto van AI technologies en human thinking]. Ook ging het over de historie van AI en de tijd die het kost voordat er progressie is. Volgens hem is het de afgelopen jaren in een langzaam stijgende, lineaire lijn omhooggegaan, maar is het nu een punt bereikt waar AI zich ontzettend snel ontwikkeld. Dit is mogelijk door de krachtige algoritmes, computerkracht en big data die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben.

Nadat hij kort zijn visie en meningen over AI met ons had gedeeld liet hij een AI-project van Microsoft zien in de vorm van een Youtube video. Voor een groot melkveebedrijf uit Peel(?) hebben ze software ontwikkeld die de bewegingen en omgang van koeien in de gaten houdt. Zo wordt de boer op de hoogte gesteld als een koe rare of abnormale patronen laat zien in gedrag, beweging, voeding etc. De boer hoeft dus niet 24/7 op te letten en het welzijn van zijn koeien worden op deze manier sterk vermeerderd.
Na zijn project vertelde hij nog over Deep Neural Networks (DNN) en deep learning. Zo werd het verschil tussen traditionele machines en deep learning uitgelegd en hoe deep learning voor meer gemak kan zorgen.

Het was een zeer leerzaam en vooral interessant Turing X waar ik ongetwijfeld nog een keer heen zou gaan. Na afloop heb ik Jesse nog even kort gesproken en kunnen toevoegen op LinkedIn, een waardevolle connectie dus!

Gespot bij de foto’s van het Facebook event!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *