Symposium: Crafting Privacy

Afgelopen vrijdag ben ik naar het Symposium geweest met als thema ‘Crafting Privacy 2017’. Het dagprogramma was zeer gevarieerd met diverse sprekers en workshops.

De eerste presentatie die ik heb gezien ging over ‘small data’ die gegeven werdt door Dimitri Tokmetzis. Tijdens deze presentatie werdt er duidelijk gemaakt waarom we onze online privacy moeten waarborgen en welke consequenties dit kan opleveren als we dat niet doen, maar ook wat meta data (dus data dat geen content bevat) voor bedrijven kan betekenen om nog betere profielen op te stellen voor adverteerders.

Na de eerste presentatie werd er een workshop gegeven die in het teken stond van ‘design by Privacy. De casus die aan onze groep werdt voorgesteld was ging over een robot genaamd ‘medicare’. Een kleine robot die in kinderdagverblijven toegepast kan worden om de kleuterleidster te ondersteunen zoals het waarschuwingen van gevaarlijke situaties en de omgeving te kunnen filmen. Aan ons was het de taak om hier de voor- en nadelen te bedenken met betrekking tot de privacy van de kinderen, maar ook hoe deze data niet misbruikt kan worden.

Na de workshop hebben we tenslotte nog twee presentaties bijgewoond van Tjerk Timan over privacy in publieke omgevingen en Evelyn Austin over hoe design ons kan beschermen van censuur.

Het symposium was uiteindelijk een leerzame dag dat wederom duidelijk maakt hoe belangrijk het is om zorgvuldig met jou data om te gaan. De presentaties en de workshop toonden vele voorbeelden aan wat er met onze data gebeurt, welke ontwikkelingen er plaats vinden en het bewustwording te creëren om design by privacy toe te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *