Mapping & brainstormen

Vorige dinsdag hebben wij onze eerste retrospective moment gehad. We kregen een beter idee qua planning, want de onderzoek/praktijk verhouding is op het moment uit balans. Dankzij Emiel en Stan kunnen we er de komende week weer goed tegenaan.

Er is voorlopig genoeg onderzoek gepleegd en we kregen dan ook de opdracht om meer te gaan uitwerken. Momenteel hebben we het idee om de app vier fases te geven, waarin de app in elke fase steeds agressiever reageert. Dit gebeurt met push berichten en eventueel spraakberichten. Deze fases moeten we d.m.v. mapping gaan uitwerken om meer duidelijkheid over ons project te creëren. Hier zijn we vandaag mee begonnen.

Naast de mapping hebben we ook meerdere consequenties bedacht voor als de berichten worden genegeerd en de app in fase 4 zit. We gaan een aantal consequenties uitwerken in de film om goed aan te tonen hoe deze app in het dagelijkse leven zou kunnen worden toegepast, Black Mirror style. Ze variëren van mild tot extreem:

  • Zorgverzekering; Premies worden telkens met percentage verhoogd naarmate taken niet worden uitgevoerd.
  • Gezondheid wordt doorgegeven aan werkgever, dus als je ziek wordt en niet genoeg beweegt, wordt je niet uitbetaald. Daarnaast kan je je niet onredelijk ziek melden en kan een werkgever je ontslaan op basis van activiteit.
  • Persoonlijk accijns op ongezond voedsel, op basis van je vetpercentage/gewicht.
  • Entertainment wordt gelimiteerd op basis van je vetpercentage/gewicht. Je kijkt bijvoorbeeld elke dag Netflix en doet niks aan je beweging. Als consequentie mag je maar 2 afleveringen per dag kijken.
  • Naaste omgeving krijgt ook consequenties en weet dat het door jou komt. Hierdoor zul je nog meer gepusht worden.
  • Negatieve posts die op je social media geplaatst kunnen worden, zodat er een vertekend beeld van jou online wordt vertoond.
  • Als je langdurig niet beweegt en ongezond bent, wordt je onvrijwillig gesteriliseerd/gescheiden van vrouwen. Je bent te zwak om je genen te verspreiden.
  • Gezondheid wordt doorgegeven aan artsen, zodat er medicijnen voorgeschreven kunnen worden die je gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Welke we precies gaan gebruiken weten we nog niet, want de lijst zal nog aangevuld en gefilterd worden op de beste ideeën. Dit geld ook voor de mapping van de berichten. Voor nu hebben we even een goede basis opzet die we kunnen uitbreiden.

Naast de mapping en de brainstorms hebben we ook onderzoek gedaan naar AI en wat voor eigenschappen als prettig worden ervaren door gebruikers:

Identiteit van de AI

De ‘AI’ van onze app wordt belangrijk in begeleiding van de gebruiker. Hij of zij is als het ware de app en de aansturing van de gebruiker. De AI praat met de gebruiker in de vorm van een chat (of notificaties), en krijgt opdrachten van hem/haar. Het praat met de gebruiker en zal een groot onderdeel vormen om de gebruiker naar de, volgens de app, juiste richting toe te brengen. De AI zal er alles aan doen om de gebruiker zijn taken uit te laten voeren. Hierbij is het belangrijk voor ons dat de AI als een persoon aanvoelt, en niet als een voorgeprogrammeerd ‘ding’. Een berichtje op je mobiele telefoon dat je de was moet doen klinkt een stuk minder eng dan je moeder die binnenkomt en erop staat dat je de was doet. Bij een beste vriend of vriendin waaraan je een vraag stelt voelt het antwoord een stuk persoonlijker dan de eerste pagina die bij Google vooraan staat. Dit fenomeen komt bijvoorbeeld ook voor bij het pesten op het internet. Gebruikers durven meer te zeggen tegen mensen die geen stem gebruiken omdat zij niet als personen aanvoelen. Het is dan niet ‘echt’.

Natuurlijk heeft de AI dan een naam nodig. Siri van Apple heeft een naam, Cortana van Microsoft heeft een naam, Alexa van Amazon heeft een naam. Zij zijn allemaal vrouwelijke personificaties zonder dat zij een gender hebben. Vrouwelijke personificaties wat uit een seksistisch verleden van de mens lijkt te komen(2). Het blijkt uit onderzoek dat mensen een vrouwelijke stem prefereren(1) omdat in de geschiedenis de taken van de AI, zoals een soort secretaresse, vooral vrouwelijk bleken. De stemmen van AI bij zaken zoals rechten worden vaak door mannelijke stemmen uitgevoerd, omdat dat weer grotendeels een mannelijke markt is.

Wij zijn met deze informatie op zoek gegaan naar een genderneutrale naam van de app, dit omdat wij ons niet bezig willen houden met gender discussies, dit ligt buiten ons doel.

De AI zal de naam ‘Alex’ krijgen. Het is van origine een griekse naam die ‘the defender of mankind’ betekend. Het doel van ‘Alex’ is dus om het menselijke ras sterker te maken en dus te beschermen tegen ongezondheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *